Specialtandlæge i tandregulering til Tandplejen, Jammerbugt Kommune

Jammerbugt Kommune har fået egen specialtandlæge. Det er den 31-årige Pedro Carreiro fra Portugal, som fremover skal lave behandlingsplaner og tage sig af tandreguleringsbehandlingerne sammen med et team af klinikassistenter.

Hidtil har overtandlæge Karin Nysted Jensen og specialtandlæge Torben Seirup, Århus og souschef og tandlæge Helle Bidstrup og specialtandlæge Helle Juul Larsen, Århus udført tandreguleringsbehandlingerne.

Billede af medarbejdere og patient på Kås-klinikken

Fra venstre er det Lisbeth, Pedro, Susan og patienten i stolen er Kathrine Blom.

Dette er nu afløst af, at kommunen har fået ansat en specialist i tandregulering med fast tilhørssted på klinikken i Kås. Han er specialistuddannet i tandregulering fra Tandlægeskolen i Århus og har også arbejdet som tandlæge i New York og Portugal, inden vejene førte til Århus. Pedro er glad for at have taget uddannelsen i tandregulering på Tandlægeskolen i Århus, fordi uddannelsen hér har et højt fagligt niveau.

Pedro giver udtryk for, at han er godt kan lide mentaliteten i Danmark, fordi den minder meget om mentaliteten i Portugal. Han siger, at han er blevet taget godt imod her i landet og på klinikken og han glæder sig til at behandle patienterne.

Tandsundhed i Nordeuropa
Pedro mener, at i Nordeuropa er tandsundheden generelt bedre end i Sydeuropa, fordi i Danmark er tandlægebesøg og tandregulering gratis for børn og unge under 18 år.

I Sydeuropa er dette lagt i hænderne på de private tandklinikker, og derfor er det ikke alle, der har mulighed for få foretaget tandregulering, fordi det kan være en bekostelig affære.

Godt for patienterne
Med en fast specialtandlæge på Kås-klinikken, bliver det lettere for patienterne at få en behandlingstid, som passer dem. Den første vurdering af, om patienterne skal tilbydes tandreguleringsbehandling, vil foregå på de lokale klinikker og selve behandlingen kommer til at foregå på Kås-klinikken.

Pedro arbejder på at blive skrap til dansk
Pedro gør alt for at lære dansk og har den seneste tid fået sprogundervisning på Hadsten Højskole. Han har allerede lært rigtigt meget dansk.

Overtandlæge Karin Nysted Jensen siger:

- Vi vil også fremover have særlig opmærksomhed på, at patienterne og deres forældre forstår, hvorfor de skal behandles og forstår alle dele af behandlingen. Pedro arbejder sammen med erfarne klinikassistenter, og de medvirker til, at alle facetter i behandlingen forstås.

Generelt om tandregulering i Danmark:
Uddannelsen til tandlæge er normeret til fem år, hvor bacheloruddannelsen tager tre år (seks semestre) og kandidatdelen tager to år (fire semestre). I Danmark kan uddannelsen til tandlæge foregå på enten Københavns Universitet eller på Aarhus Universitet på hhv. Københavns eller Århus Tandlægeskole.

Uddannelsen er både teoretisk og praktisk, og har først og fremmest til formål at uddanne tandlæger. Efter endt uddannelse skal man have autorisation, før man må kalde sig tandlæge og arbejde som sådan. Som tandlæge kan man efterfølgende videreuddanne sig til specialtandlæge i ortodonti (tandregulering) eller specialtandlæge i tand-, mund- og kæbekirurgi. Dette forløb tager 3 år.